MRM

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Útmutató a magyar állampolgárság igényléséhez

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Ötletek, tippek, tapasztalatok, vendégszerzőnk tollából,  amelyek segítségével könnyebben és gyorsabban végezhetünk a kettős állampolgárság igénylésekor.

Eljött végre ez is! Öt éve az Anyaország, köszönhetően a baloldali pávák böszme tevékenységének, nem ismerte el  az elszakított gyermekeit sajátjaként. Ma azonban már bármelyik elszakított területen, vagy akár külföldön élő magyar átadhatja az állampolgárság visszaszerzésének kérelmét. Sokan úgy állnak az ügyhöz, hogy minek ez, ha már egyszer megtagadtak minket? Ez nem jó gondolkozás! Egy esélyt kaptunk arra, hogy azt a kincset, amit eddig csak lelkünkben és szívünkben hordoztunk, papíron, hitelesen, világszerte elismert dokumentumon lássuk!

Az állampolgárság visszaigénylésére szolgáló űrlapok átvételére az Anyaországban 100 munkást vettek fel. Az ő dolguk a dokumentumok hitelességének ellenőrzése, a további szükséges dokumentumok lehitelesítése, kiadása, kitöltése, illetve egyáltalán annak az ellenőrzése, hogy beszéli-e az illető a magyar nyelvet, és magyarként gondolkodik e. Ugyanakkor az elszakított területeken is több helyen nyílt iroda, ahol át lehet adni a dokumentumokat. Vajon milyen dokumentumokról van szó, és hol ajánlott átadni a kérelmet?

A délvidéki magyarság számára a legközelebbi hely Szabadka. Azt azonban mindenki tudja, hogy már decemberben megindultak az időpontfoglalások, így aki ma foglal időpontot, az már csak júniusban fog sorra kerülni. Legjobb esetben egy órát vesz igénybe egy négy személyes családnál az átadás. Persze csak akkor, ha minden dokumentum kellően ki van töltve. Az esetek többségében azonban ez nem így van, sőt nagyon sok hiba, hiányos vagy nem jó (anyakönyvi kivonat szerb családnevekkel) dokumentum kerül átadásra, ezzel lassítva az átadás folyamatát. Ha minden család jól kitöltött dokumentumokat adna át, naponta akár kétszer annyian is sorba juthatnának, ezzel gyorsítva a folyamatot.

Az átadás után öt munkanapon belül köteles az átvételt lebonyolító személy továbbítani a dokumentumokat. Az állampolgárságról szóló dokumentumok legkésőbb hat hónappal az átadást követően vehetők kézbe az ünnepélyes eskütétel után. A hat hónap lehet akár kevesebb is, ez a további ellenőrző és végrehajtó folyamatok gyorsaságától függ.

A kérelmet átadni továbbá Szegeden is lehet, ahol ugyancsak nagy sorok vannak, hiszen ott nem csak az állampolgársági kérelmekkel foglalkoznak, hanem más, egyéb bevándorlási ügyekkel is. Célszerű bejelentkezni Hódmezővásárhelyre, ahol akár egy-két napon belül is kaphatunk időpontot, ráadásul információink szerint a polgármester egy külön ünnepséget fog szervezni az eskütételek alkalmából.

További helyszínekről kérdezzen a webblog commentjeiben, írjon e-mailt, vagy látogasson el az allampolgarsag.gov.hu internetes weboldalra.

A helyszínek letárgyalása után következzenek a dokumentumok. Ehhez azonban tisztáznunk kell, ki is adhatja át az egyszerűsített kérelmet. Olyan személy adhatja ezt át, akinek egyik egyenes ágú felmenője magyar állampolgársággal rendelkezett. Olyan személyekre, akik egy magyar állampolgársággal rendelkező személy házastársaként élnek, az egyszerűsített (vissza)honosítási eljárás nem alkalmazható.

A kitöltendő dokumentumok mind letölthetők az allampolgarsag.gov.hu weboldalról. Az első, fontosabb dokumentum a Honosítási – visszahonosítási kérelem. Egy űrlapot egy személyre is kilehet tölteni, de egy család esetében egy űrlapra kerülnek a szülők és a kiskorú gyerekek (18 éven aluliak), a nagykorú gyerekeknek már külön, saját űrlapot kell kitölteniük.

Két további adatlapot is találunk:

 1. Adatlap a honosított, visszahonosított személyek külföldön történt születésének hazai anyakönyvezéséhez a 125/1993.(IX.22.) Korm. rendelet 3/A.§-a alapján

és

 1. Adatlap a honosított, visszahonosított személyek külföldön történt házasságának hazai anyakönyvezéséhez a 125/1993.(IX.22.) Korm. rendelet 3/A.§-a alapján

A dokumentumok nevéből egyértelmű, mire hivatottak. Ezeket kötelezően ki kell tölteni és csatolni kell a kérelem mellé, hogy a magyarországi anyakönyvvezetésbe is be legyen jegyezve minden adat.

Ezek mellé szükséges még csatolnunk egy hat hónapnál nem régebbi (nincs sehol előírva, de ajánlott) fényképet, egy saját kézzel írott önéletrajzot, és a magyar származást bizonyító adatokat. Az utóbbi adatok egy levezetést tartalmaznak (tulajdonképpen egy kézzel rajzolt családfa is megteszi), amelyen látszik, hogy melyik felmenőnkre vezetjük vissza a magyar származásunkat. A feltüntetett személyek adatait igazolnunk is kell. Saját adatunkat, azaz a kérelmező/kérelmezők adatainak igazolására szükséges és kötelező az anyakönyvi kivonat kikérése/megvétele. A felmenők igazolására már nem szükséges államilag kiadott dokumentum, elegendő egy egyházi igazolás (keresztlevél), katonakönyv, vagy bármilyen más igazoló dokumentum.

Az anyakönyvi kivonatok megszerzésénél feltétlen tüntessük fel, hogy kétnyelvű anyakönyvet kérünk. Mindenképpen olyan dokumentum kell, amelyen a magyar írás szerinti nevünk is szerepel, hacsak nem elégszünk meg azzal, hogy a magyar útlevelünkbe és a magyar anyakönyvi dokumentumokba szerb írással írják be a nevünket. Azok a személyek, akik a két világháború közötti években elszakított területeken születtek, nincsenek magyar írással bevezetve a szerbiai anyakönyvvezetésnél, hacsak nem kérvényezték már az ún. „magyarosítást”. Ez nem egy nagy költségű folyamat, amellyel a szerb szervektől kérjük a nevünk magyar nyelvű írásának jogát. Körülbelül egy hét alatt lerendezhető. A magyarországi anyakönyvvezetés a keresztneveket átírhatja magyarra, de a vezetékneveket nem. Az állampolgárság megszerzése után a vezetéknév módosítása körülbelül 10.000 forintba kerül, ami sokkal több, mint az itteni „magyarosítás” ára. Ezért mindenképpen érdemes ezt még itt megcsinálni, és teljesen magyar dokumentumokkal menni. A DOKUMENTUMOKAT NEM KELL LEFORDÍTANI! A legfontosabb az, hogy mindenhol a keresztnév, vezetéknév, helységnév a magyar írásmód szerint (is) legyen feltüntetve. A felmenők esetében ez nem okozhat nagyobb gondot, hiszen az egyház egy háromnyelvű (latin-magyar-horvát) dokumentumot ad ki. Ezekből a dokumentumokból elég egy példány, ha családostul megyünk.

Fontos még figyelembe venni, hogy az a felmenő is magyar állampolgárnak tekinthető, aki a II. világháborúban történő visszacsatolások során hacsak egy kis időre is, de visszanyerte magyar állampolgárságát. Ne csináljunk felesleges lépéseket, ne kérjük ki feleslegesen a további felmenők adatait. Nem azt veszik figyelembe, hogy ki született a magyar állam területén, hanem hogy kinek volt magyar állampolgársága. Hogy érthető legyen: nem kell egy lépéssel visszamennünk, ha az egyik felmenő 1932-ben született és Zentán élt. Ő a II. világháborúban magyar állampolgár volt, őrá már tudunk hivatkozni, és nem kell az ő szüleit is beleírnunk a családfába.

A hivatalok az eredeti példányokat kérik el a dokumentumokból, fénymásolni tehát nem kell őket.

Szükséges dokumentumok listája személyenként:

 • 1 db fénykép

 • Kérelmező anyakönyvi kivonata (kétnyelvű) – az adatok magyar írásmódjára figyeljünk!

 • Honosítási – visszahonosítási kérelem adatlapja (család esetében minden családtag, kivéve a nagykorú gyermekeket, akiknek külön adatlapot kell kitölteniük)

 • Adatlap a honosított, visszahonosított személyek külföldön történt születésének hazai anyakönyvezéséhez

 • Adatlap a honosított, visszahonosított személyek külföldön történt házasságának hazai anyakönyvezéséhez (házastársak esetében)

 • Családfa rajza (nem kötelező)

 • Felmenők magyar állampolgárságának bizonyítéka (nem kötelező az anyakönyvi kivonat)

 • Útlevél fénymásolata (oldal az adatokkal)

 • Kézzel írott önéletrajz

Forrás: (MAGYARázat.info)

 

Egyéb javasolt cikk:

http://www.mrm.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=448:tisztazodtak-a-magyar-allampolgarsag-megszerzesehez-szuekseges-koevetelmenyek&catid=49:laszlo-balint-blogja&Itemid=88

Megosztás
You are here Aktuális Útmutató a magyar állampolgárság igényléséhez